Stem op de Nederlandse boom van 2018

Dit zijn de 12 provinciale winnaars. Stem op de boom van uw keuze.

Direct naar het stemformulier

 • 1. Eext - De rode beuk van de locoburgemeester

  Vroeger koos men de locoburgemeester van de gemeente Anloo uit drie kandidaten. Zij bestelden samen een rode beuk die tijdelijk werd ingekuild. Na de verkiezing plantte de nieuwe locoburgemeester de beuk trots in zijn voortuin. Daarna dronk men een borreltje. Zo stonden er in Eext ooit zes rode beuken. De enige die over is, werd geplant rond 1850 en is een van de oudste in ons land.

  Drenthe
  Het verhaal van... Stem
 • 2. Emmeloord – De zelf geplante eik

  In 1976 plantte ik voor een biologieles een eikeltje, ik was toen 9. Uiteindelijk zette ik hem in onze tuin in Emmeloord, hij groeide uit tot een stoere eik. Hij zwaaide mij elke morgen uit en wachtte op me, als ik thuiskwam. Nu staat hij daar nog steeds, 16 meter hoog. Hij geeft mijn ouders schaduw en privacy. Ik hoop dat mijn lievelingsboom daar nog lang blijft staan.

  Flevoland
  Het verhaal van... Stem
 • 3. Siegerswoude – De Levensboom

  In de prehistorie diende een kleine, opvallende heuvel in oost-Friesland als baken, ontmoetingspunt. Rendierjagers kookten er hun potje. Toen Friesland was bekeerd, verscheen daar een kerkje met kerkhof. Na eeuwen gebruik werd de bouwval afgebroken. Als herinnering plantte men op de contouren van de kerk een heg. In het midden kwam een Thuja, een levensboom. Hij waakt over de overleden dorpsbewoners die aan zijn wortels begraven liggen.

  Friesland
  Het verhaal van... Stem
 • 4. Laren – De Dikke Boom

  ‘De wijste sterv’ling zelfs moet hier verwonderd staan’, zegt het gedicht van schoolmeester Herman Postel uit 1860, een lofzang op de ‘Dikke Boom’ van landgoed Verwolde. Deze hoogbejaarde zomereik is bijna 500 jaar oud. In 1767 raakte het landgoed haar parel bijna kwijt aan een molenaar die er twee molenassen uit wilde zagen. De boom is 7,60 meter dik en herbergt vele herinneringen, kortom een bijzonder fenomeen.

  Gelderland
  Het verhaal van... Stem
 • 5. Uithuizen – De plataan in het midden van het doolhof

  In 1921 kreeg het Groninger Museum de beschikking over De Menkemaborg in Uithuizen. Het museum gaf de vermaarde boomkweker Hendrik Copijn de opdracht de tuin te renoveren. Copijn ontwierp een doolhof en plantte in het midden een plataan. In 1927 werd de Menkemaborg opengesteld voor publiek. In de afgelopen 90 jaar dwaalden veel bezoekers door het doolhof om uit te komen bij de oude plataan.

  Groningen
  Het verhaal van... Stem
 • 6. Heerlen – De Troostboom van TerWorm

  De 250-jarige Troostboom van landgoed TerWorm heeft veel fans die hem aanbidden met kaarsen, persoonlijke wensen, kruisjes en zelfs kransen. De boom is destijds aangeplant ter nagedachtenis aan de geboorte van een kind. Men ziet hem als boom der wijsheid, verdraagzaamheid en brenger van rust. Maar ook als troost bij rouwverwerking, bijvoorbeeld bij dodelijke mijnongelukken. Die veelzijdige rol vervult de plataan al meer 100 jaar.

  Limburg
  Het verhaal van... Stem
 • 7. Ulvenhout – De Troeteleik

  Duizenden automobilisten passeren dagelijks de Troeteleik in de middenberm van de A58. Bij de aanleg van de snelweg bleef deze eik staan. Rijkswaterstaat legde irrigatie aan, omdat hij verdroogde. De Troeteleik is een ijkpunt voor veel reizigers. Maar vanwege een geplande verbreding wordt hij met kap bedreigd. Velen verzetten zich. Erfgoed en emotionele waarde zijn argumenten om de boom te sparen. Een markante, maar bedreigde boom.

  Noord-Brabant
  Het verhaal van... Stem
 • 8. Amsterdam – De platanen van Leidsebosje

  Bij de verbreding van de Singelgracht in 1862 plant men twee platanen in het Leidsebosje. Bij een nieuwe verbreding in 1925 moeten ze worden gekapt. Maar de Amsterdammers verzetten zich. De platanen worden verplaatst, een uitdaging in die tijd. Inmiddels zijn de twee dikste bomen van Amsterdam bijna 7 meter in omtrek. Om de ‘stille kracht’ te ervaren, moet je er met je rug tegenaan leunen, zo wordt gezegd.

  Noord-Holland
  Het verhaal van... Stem
 • 9. Diepenveen – De Kozakkenlinde

  De Kozakkenlinde in Diepenveen dankt zijn naam aan het Beleg van Deventer (1813-1814). Russische Kozakken hielpen destijds de inwoners van Deventer bij hun verzet tegen de Fransen. De Kozakken gebruikten de linde in Diepenveen als uitkijkpost. Zij probeerden tweemaal Deventer bevrijden, maar dat mislukte. Een beleg van een half jaar volgde. In april 1814 gaven de Fransen zich over. Kozakken komen en gaan, maar de linde blijft staan.

  Overijssel
  Het verhaal van... Stem
 • 10. Amerongen – De kastanje van Kasteel Amerongen

  De ‘Makke Janne’ van Kasteel Amerongen heeft vele uitdagingen overleefd. Een eeuw geleden kreeg keizer Wilhelm II er onderdak. Hij hakte vele bomen tot haardhout, maar niet deze tamme kastanje. Ruim 150 jaar geleden werd de boom door de bliksem getroffen. In tweeën gespleten ontstond uit een wortelscheut een ‘kind’, dat letterlijk met de kastanje is vergroeid. Dankzij zijn bijzondere vorm is de boom een bron van inspiratie.

  Utrecht
  Het verhaal van... Stem
 • 11. Oostkapelle – De linde van kasteel Westhove

  De linde van kasteel Westhove in Oostkapelle is mogelijk de oudste boom van Zeeland. Op de wortel groeit een eveneens zeer oude dochterboom. Het kasteel is meermaals verlaten, vervallen en opgeknapt. De boom is gespaard gebleven. Dankzij de hoge ligging overleefde hij de onderwaterzetting van 1944. De geallieerden lieten Walcheren onderlopen om de Duitse positie te verzwakken. Als je bij de boom staat, voel je zijn wijsheid en kracht.

  Zeeland
  Het verhaal van... Stem
 • 12. Den Haag – De Koekamp Kastanje

  Deze monumentale paardenkastanje stond 110 jaar in het Hertenkamp. Toen de gemeente het drukke stadscentrum wilde ontsluiten, stond de boom in de weg. In 24 uur tijd is hij 60 meter verplaatst. Met zijn 180.000 kilo haalde hij het Guinness Book of Records. De paardenkastanje valt op door zijn lage vertakkingen. Hij was getuige van veel stadsgeschiedenis. Met recht dus een icoon voor Den Haag.

  Zuid-Holland
  Het verhaal van... Stem