Stem op de Nederlandse boom van 2024

Uit diverse enthousiaste, emotionele, historische verhalen heeft een vakjury per provincie een boom genomineerd. Je kunt stemmen van 10 september tot en met 17 oktober 12:00 uur. Doe mee!

Alle foto's zijn gemaakt door: Rob Visser Photography, behalve die van Bonaire. Die is gemaakt door Johan van Blerk.

  • 1. Bonaire - De 1.000-jarige Wayaká-boom

    Deze bijzondere 1.000 jarige Wayaká-boom, de oudste boom van Nederland, staat boven op een kalkplateau op Bonaire. Bomenkenner Johan van Blerk ontdekte de boom die honderden jaren geleden gekapt moet zijn. Van wayakáhout werden vroeger onder meer katrollen voor de scheepvaart gemaakt. De stronk is daarna opnieuw uitgelopen en gesplitst. Er verheffen zich twee stammen, die samen een grillige, holle boom vormen met een vijftien meter brede kroon. Wat een overlevingskracht!

    Caribisch Nederland 49 stemmen
    Het verhaal van... Stem
  • 2. Smilde - Een rode beuk als symbool voor moed

    Deze enorme rode beuk werd ooit als statussymbool aangeplant bij de villa, gebouwd in 1903 in opdracht van burgemeester Servatius. Tijdens de oorlogsjaren woonde huisarts Freeve hier. De Duitsers hadden een bunker achter het huis. Zij wilden alle bomen in de tuin te kappen voor hun schootsveld. De dappere vrouw van de huisarts ging bij elke boom de strijd aan. Deze rode beuk bleef behouden en staat symbool voor haar moed.

    Drenthe 493 stemmen
    Het verhaal van... Stem
  • 3. Zeewolde - Een monument voor overleden huisdieren

    Bij de 10e verjaardag van Zeewolde in 1994 kreeg het kunstenaarsduo Albert Goederond en Patty Struik de opdracht een kunstwerk te maken. Uit hun enquête op basisscholen bleek dat het verlies van een huisdier veel kinderen bezighield. Dat werd het thema. Er kwam een dierenmonument, een gedenkplaats, een beeld en een gedenkwand. Bij elk monument kwam een boom en een bankje. Deze vleugelnoot staat bij het liggende kunstwerk in de bestrating.

    Flevoland 219 stemmen
    Het verhaal van... Stem
  • 4. Beetsterzwaag - Het geheim van een kastanjeboom

    Jonkheer Lycklama à Nijeholt bouwde in 1869 de zogeheten lessenaarskas in de overtuin van het Lycklamahûs in Beetsterzwaag. Naast de lessenaarskas plantte hij een kastanjeboom. In de stam, in verticale richting, zit een glad litteken. In 1923 is de boom van onder tot boven gespleten door zeer strenge vorst. De toenmalige tuinman van de familie heeft in die spleet een metalen doosje met onbekende boodschap verstopt. Daarna is de spleet weer dichtgegroeid.

    Friesland 239 stemmen
    Het verhaal van... Stem
  • 5. Apeldoorn - De lindeboom van Paleis Het Loo

    De lindeboom bij Paleis Het Loo is geplant in 1910 door koningin Wilhelmina. Het stallencomplex ernaast was in de jaren ervoor aangelegd. De bekende tuinarchitect Leonard Springer kreeg opdracht om het groen ontwerpen. De Koningin hield van ongekroonde bomen, haar tuinlieden lieten de linde daarom in zijn natuurlijke vorm groeien. Op het stallencomplex is in 1944 een luchtaanval uitgevoerd door de RAF. De lindeboom overleefde het bombardement, mogelijk met wat granaatscherven.

    Gelderland 178 stemmen
    Het verhaal van... Stem
  • 6. Groningen - De wilg die bleef leven

    De dikste boom van Groningen is deze 150-jarige wilg aan de rand van natuurgebied Kardinge. De stam meet 8 meter in omtrek. In mei 2022 staken onverlaten de boom aan. De brandweer wist de boom te blussen maar binnenin werd een hitte van 200 graden gemeten. Omstanders stonden erbij te huilen. In plaats van kap zijn de beschadigde delen weggehaald en is de boom terug geknot. Deze bijzondere wilg heeft het gered!

    Groningen 49 stemmen
    Het verhaal van... Stem
  • 7. Heerlen - De monumentale esdoorn van de Benzenraderhof

    De knotesdoorn naast de Benzenraderhof in Heerlen stond er al, toen de hoeve in 1910 werd gebouwd. Met een omvang van 535 centimeter is hij meer dan 200 jaar oud. De lange scheuten en takken werden gebruikt voor weidepalen en bonenstaken. Generaties speelden onder en in de boom, families vierden er verjaardagen. Hij heeft door zijn leeftijd holtes, waar ooit een kind in viel. Inmiddels is de boom populair als fotografisch object.

    Limburg 102 stemmen
    Het verhaal van... Stem
  • 8. Olland - De ‘Wereldboom’ bij de Ollandse kerk

    Deze grillig vertakte beuk is geplant rond 1865. Hij verbindt Olland met de voorouders op het kerkhof waardoor hij de naam ‘zielenboom’ kreeg. In 1944 werd de kerk door de Duitsers opgeblazen, maar de beuk bleef overeind. Zo’n 15 jaar geleden had de zielenboom een reuzenzwam. Stichting ‘Behoud Ollandse Bomen’ stelde met deskundigen een reddingsplan op. In 2012 werd de beuk ingezegend als Wereldboom. De dorpsvlag van Olland toont centraal een beukenblad.

    Noord-Brabant 184 stemmen
    Het verhaal van... Stem
  • 9. Monnickendam - Geredde eik verkoelt gemeenteplein

    Vijftig jaar lang groeide deze zomereik in zijn natuurlijke vorm op een boerderijerf. Toen ook het laatste stukje boerengrond bebouwd werd, moest de eik wijken. In 2023 werd hij opgeladen bij de boerderij en kreeg hij een nieuwe bestemming op het gemeenteplein in Monnickendam. Inmiddels is ook de rest van het plein vergroend tot een openbare tuin met meerdere functies: voorkomen van hittestress, opvangen van water en versterken van de biodiversiteit.

    Noord-Holland 103 stemmen
    Het verhaal van... Stem
  • 10. Enschede - De Klokkenplasplataan

    Na de grote stadsbrand van 1862 bouwde de invloedrijke textielfamilie Van Heek een monumentale villa aan de Oude Markt. De familie fungeerde als beschermheer voor de natuur en cultuur in en om Enschede. In de tuin plantte Van Heek een plataan die inmiddels in de openbare ruimte op de Klokkenplas staat. Talloze Enschedeërs koesteren hun herinneringen aan de Klokkenplasplataan en dragen de oudste boom van het centrum een warm hart toe.

    Overijssel 179 stemmen
    Het verhaal van... Stem
  • 11. Overlangbroek - Een es voor het boerengerief

    Ik ben een oude es uit de Pruikentijd. Eeuwenlang werd mijn hout geoogst, lokaal verhandeld en verwerkt. Van mijn hoge opbrengst werden ridderhofsteden onderhouden. Nu leef ik door als een relict van tijden die voorbij zijn. Ik ben bekleed met zeldzame mossen. In mijn holen en gaten leven vleermuizen, vogels en kleine zoogdieren. Door mijn geringe postuur en een vreemde ziekte loop ik gevaar voor mijn voortbestaan. Toch blijf ik moedig overeind.

    Utrecht 137 stemmen
    Het verhaal van... Stem
  • 12. Kapelle - Grenslinde als symbool van inpoldering

    Natuurliefhebbers protesteerden eind vorig jaar tegen de kap van deze grenslinde, vanwege een voorgenomen dijkversterking. Na overleg tussen Bomenstichting, gemeente en waterschap werd besloten dat de tekeningen worden aangepast en de grenslinde overeind blijft. Grenslindes vertellen het verhaal van het ontstaan van de dijken en de inpoldering van Zeeland. Ze komen alleen voor op Beveland in polders die voor 1700 zijn bedijkt. Elders in Zeeland gingen ze verloren door overstromingen of ruilverkaveling.

    Zeeland 10 stemmen
    Het verhaal van... Stem
  • 13. Leiden - Levend fossiel in de moderne tijd

    Bij de universiteit van Leiden werd in 1590 tussen het Rapenburg en de Singel de Hortus aangelegd, het unieke groene hart van het centrum. In deze universiteitstuin staat een gouden parel, de Ginkgo biloba. De mannelijke boom is geplant in 1785, het op een na oudste Europese exemplaar. In 1935 is er een vrouwelijke twijg op de mannelijke boom geënt. In de herfst heeft hij daardoor de kenmerkende naar boter stinkende zaden.

    Zuid-Holland 388 stemmen
    Het verhaal van... Stem

Stem op uw Boom van het Jaar 2024