Nationale stemronde voor De Boom van het Jaar 2021 van start!

Drenthe_DSC_2435_web.JPG

In het Wilhelminapark in Meppel staat een opvallende kastanjeboom die doet denken aan de zevenarmige, Joodse kandelaar, de Menora. Deze boom is de Drenthse kandidaat in de Boom van het Jaarverkiezing 2021. ©Rob Visser Photography

woensdag 01 september 2021 10:32

De nationale stemronde voor de titel De Boom van het Jaar 2021 is gestart. Uit 125 aangemelde bomen met hun bijbehorende verhalen heeft de jury twaalf bomen (één voor iedere provincie) genomineerd. De verkiezing van De Boom van het Jaar maakt deel uit van de Europese equivalent Tree of the Year. SBNL Natuurfonds neemt dit jaar voor de vierde keer de Nederlandse inzending voor deze verkiezing voor haar rekening.

De Boom van het Jaar 2021 draait niet om de dikste, oudste of mooiste boom, maar om markante bomen met een bijzonder verhaal. Het kan gaan om een historisch verhaal of om een boom met een bijzondere waarde voor een dorp of stad. De boom die een natuurramp overleefde, of die op het schoolplein generaties scholieren aan zich voorbij zag trekken. De boom waaronder al sinds mensenheugenis het dorpsfeest plaatsvindt. Bomen vertolken een emotionele waarde, zij vertellen ons verhalen die het waard zijn gedeeld en herinnerd te worden. Vorig jaar won de Moeierboom in Etten-Leur de nationale titel.

Van 1 september tot en met 18 oktober (12.00 uur) mag iedereen in Nederland stemmen op de boom van zijn of haar keuze via de website www.deboomvanhetjaar.nl. De boom met de meeste stemmen wordt uitgeroepen tot De Boom van het Jaar 2021. Deze winnaar wordt in het najaar feestelijk gehuldigd en is tevens de Nederlandse inzending voor de European Tree of the Year 2022. Deze Europese verkiezing bestaat sinds 2011 en wordt georganiseerd door de Environmental Partnership Association (EPA). Nederland is een van de 16 deelnemende landen.

Hieronder een kort overzicht van de genomineerden per provincie:

 1. Drenthe: De Menora-boom (Meppel)
 2. Flevoland: De Koningsboom (Zeewolde)
 3. Friesland: De kinderboom die baby’s brengt (Jubbega)
 4. Gelderland: Een koninklijke boom (Nederhemert-Zuid)
 5. Groningen: Een enorme overlever (Den Ham)
 6. Limburg: De linde bij de oude pastorie (Maasniel)
 7. Noord-Brabant: De kloosterboom van de Eikendonk (Den Dungen)
 8. Noord-Holland: Een boom met een oorlogsverhaal (Velsen)
 9. Overijssel: De Kroezeboom (Tubbergen)
 10. Utrecht: Een boom met een familiegeschiedenis (Rhenen)
 11. Zeeland: De kastelein (Oudelande)
 12. Zuid-Holland: Het Graf van de Onbekende Dichter (Rotterdam)

« Terug