Oisterwijkse Marialinde behaalt 7e plek bij Europese verkiezing Tree of The Year

Poland_ETY2024_credit_Bożka_Piotrowska_vel_Zielona_Bombonierka.jpg

200 jaar oude beuk winnaar European Tree of the Year. © Bożka_Piotrowska_vel_Zielona_Bombonierka

donderdag 21 maart 2024 14:07

De 650 jaar oude Marialinde, van oudsher Oude Linde, aan De Lind in Oisterwijk is op een mooie 7e plaats geëindigd in de Europese verkiezing Tree of the Year. Het was een nek-aan-nekrace met de Spaanse eik en de Tsjechische perenboom om een plek in de top 5. De Marialinde werd eerder verkozen tot De Boom van het Jaar 2023 en door SBNL Natuurfonds ingezonden voor de Europese verkiezing.

De ‘Heart of the Garden’ uit Polen mag een jaar lang de titel European Tree of the Year dragen. De boom uit Frankrijk werd tweede en de olijfboom uit Italië derde. Aan de Europese boomverkiezing deden 15 landen mee. De volledige uitslag staat op www.treeoftheyear.org.

Oisterwijk nog meer op de kaart

‘Wat hebben we gestreden om de Europese titel binnen te halen! We hebben ons stinkende best gedaan en veel lol gehad. Helaas waren er zes (grote) landen die meer stemmen behaalden, maar toch zijn we super trots om als klein kikkerlandje op de 7e plaats te eindigen. Ons mooie Oisterwijk staat met de Marialinde nu nog meer op de kaart’ zegt Frans Kapteijns. De boom uit Oisterwijk werd uitgelicht in onder andere het NOS- en Jeugdjournaal, Omroep Max, Omroep Brabant en in vele andere landelijke en regionale dag- en weekbladen.

Alles in de strijd

Bezoek Oisterwijk, kartrekker van de campagne, zette alle zeilen bij om de Marialinde tot de Europese boom van het jaar te maken. In februari voerde zij samen met SBNL Natuurfonds, natuurliefhebber Frans Kapteijns, lokale ambassadeurs en veel trotse ondernemers campagne om de eeuwenoude linde en het belang van bomen onder de aandacht te brengen.

Social media, appgroepen, websites, dag- en weekbladen, cultuur- en natuurorganisaties, radio en TV werden volop benut. In een promotievideo riepen burgemeester Hans Janssen en lokale bekenden op om te stemmen en jazzmuzikant Bartolo nam zelfs een nummer op onder de boom. Met Carnaval was de Marialinde een dankbaar onderwerp voor de Sauwelavonden, liep Trappaf mee als wandelende boom in de optocht en brachten dweilorkesten een feestelijke O’de aan de linde.

Oisterwijker Robèrt van Beckhoven deelde zijn trots in een video en in het TV-programma ‘Tijd voor Max’. Zijn eerste winkeltje was tegenover de Marialinde, nu vind je zijn bakkerij en winkel op het KVL-terrein in Oisterwijk. Ook andere Oisterwijkers deelden leuke persoonlijke verhalen en foto’s.

Het verhaal leeft voort

Huldiging Marialinde_Esther van WelDe Marialinde is een plek van ontmoeting. Onder de linde werd vergaderd, recht gesproken, markt gehouden, gefeest en gedanst. Ook nu nog rusten mensen uit onder haar bladeren, spelen in haar schaduw of maken foto’s van de unieke boom.

Foto: Huldiging Marialinde tot Boom van het Jaar 2023 © Esther van Wel

Binnenkort komt bij de Marialinde een plaquette en tijdens stadswandelingen door het historische centrum vertellen de gidsen over de linde. Ook wordt de boom opgenomen in diverse routes en worden knusse voorstellingen onder de linde verwacht. Op deze manier blijft het verhaal bestaan.

Oisterwijk, een van de allermooiste dorpen van Nederland

Het is niet de eerste verkiezing waarbij Oisterwijk het ver schopt. In 2020 werd Oisterwijk door de ANWB en het publiek nog uitgeroepen tot één van de vijf mooiste dorpen van Nederland. Het dorp werd geroemd om haar bourgondische karakter, sfeervolle centrum met unieke winkels en jaloersmakende ligging in bossen, heide en vennen. Kom ook naar Oisterwijk om al dit moois en de Marialinde met eigen ogen te bewonderen.

Tree of the Year

De Europese verkiezing Tree of the Year wordt gehouden sinds 2011. SBNL Natuurfonds zendt namens Nederland de nationale kandidaat in. Dit gebeurt jaarlijks via een landelijke stemronde, waarbij per provincie één boom is genomineerd. De verkiezing heeft tot doel om mensen bewust te maken van het belang, de schoonheid en het verhaal achter bomen.

Zet ook uw gemeente op de kaart en MELD NU UW FAVORIETE BOOM AAN VOOR DE VERKIEZING VAN 2024!

« Terug