Wordt Utrechtse Markiezeneik Europees kampioen?

RobHuibers_20230117-0702.jpg

© Rob Huibers 2023

donderdag 02 februari 2023 09:33

Het is het klassieke dilemma van de moderne tijd: natuur vs. mobiliteit. Ik ben de stamvader van mijn bos, 30 meter hoog, geplant rond 1800 door de markies van het landgoed Amelisweerd. Velen hebben sindsdien genoten van mijn aanwezigheid. Maar hoe zal dat zijn in de toekomst? Mijn bestaan wordt bedreigd door de uitbreiding van de A27, 800 andere bomen wacht hetzelfde lot. Veel alternatieven zijn de revue gepasseerd, maar allemaal afgewezen, ondanks de talloze protesten. Ik beschouw mezelf als een symbool van verzet tegen de wereldwijde bomenkap, maar hoe lang heb ik nog?

Vanaf 1 februari bindt de Utrechtse Markiezeneik met deze tekst de Europese strijd aan om de titel Tree of the Year. De Nederlandse organisator SBNL Natuurfonds zal gedurende de maand februari, samen met aanmelder Ton Cornelisse en een groep enthousiastelingen in Utrecht, zoveel mogelijk stemmen voor de verkiezing binnenhalen. De Markiezeneik werd vorig jaar in oktober, na een nationale stemronde, met bijna 36.700 stemmen verkozen tot De Boom van het Jaar 2022 en is daarmee de Nederlandse inzending voor de Europese titel.

De huldiging van de Markiezeneik vindt plaats op 8 februari. Wethouder Linda Voortman van de gemeente Utrecht (waar de Markiezeneik staat) zal vanaf 12.30 uur tijdens een feestelijke bijeenkomst de plaquette voor de winst van de nationale titel in ontvangst nemen.  

Help De Markiezeneik en stem via www.deboomvanhetjaar.nl deboomvanhetjaar.nl
Let op: er wordt u gevraagd op 2 bomen te stemmen, dus ook een boom uit één van de andere deelnemende landen. 


« Terug